Beweging van collectieve creatie

Filmtrailer Drinkbare Rivieren

Filmtrailer Drinkbare Rivieren

Li An 1.jpgdinsdag 16 oktober 2018

Li An Phoa wandelde dit jaar ruim duizend kilometer langs de rivier de Maas. Van de bron in Frankrijk tot de monding in de Noordzee. Ze sprak met zoveel mogelijk mensen langs de rivier. Door alle connecties en ontmoetingen bracht ze met haar wandeling het hogere doel ‘drinkbare rivieren als indicatoren van gezond leven’ weer een stap dichterbij. Filmmakers Thom and Wouter Verheul, vader en zoon, volgden Li An tijdens sommige stukken van de 60-daagse wandeling. Er wordt gewerkt aan een film. De filmtrailer is inmiddels afgerond. Sinds vorige week staat Li An op nummer 19 van de Trouw Duurzame 100.

Tijdens een interview met Li An Phoa voor de herfsteditie van het New Financial Magazine, sprak Li An over haar project onder meer: “Mijn doel is dat mensen en bedrijven bewuster worden dat de rivier de perfecte indicator zou kunnen zijn van de kwaliteit van onze samenleving en dat iedereen een keuze heeft om een bijdrage te leveren en onze levensaders weer gezonder te maken. Drinkbare rivieren zijn een betere graadmeter van het welzijn van een land dan het Bruto Nationaal Product (BNP). Het BNP is slechts een technisch cijfer. Alles wat wordt geproduceerd en verhandeld, ook bijvoorbeeld pesticides en kernwapens, draagt bij aan het BNP. Wat nu als de drinkbaarheid van een rivier de belangrijkste graadmeter zou worden voor besluitvormers? Dan krijg je andere doelstellingen, worden er andere beslissingen genomen. Onze economie is immers afhankelijk van en ingebed in ons ecologisch systeem. Iedereen is afhankelijk van het stroomgebied van een rivier en juist daarom kan er een grote betrokkenheid ontstaan. Bovendien is de waterkwaliteit simpel te meten. Om dat te benadrukken, voer ik tijdens mijn wandeling het burgeronderzoek ook uit met kinderen.”

Meer informatie over het werk van Li An is te vinden via de website van het Spring College of het project Drinkable Rivers.

« Terug

Nieuws zoeken

Sluiten