Beweging van collectieve creatie

Drinkbare Rivieren

Drinkbare Rivieren

Alle stroomgebieden en waterlichamen

Li An Phoa verlangt niet alleen naar een wereld met #DrinkbareRivieren, ze inspireert kinderen, leraren, bakkers, voedselbos-mensen, bestuurders, directeuren, fietsers, ondernemers en vele andere mensen om actief zorg te dragen voor het water in de nabije leefomgeving. Zelf loopt ze vanaf half mei 2018 tot half juli 925 km vanaf de bron van De Maas in Frankrijk, via Belgiƫ en Nederland naar de zee. Om zoveel mogelijk mensen bewust te maken en te betrekken rondom het thema van drinkbare rivieren.

"Ik verlang naar een wereld met drinkbare rivieren. Als er drinkbare rivieren zijn, dan betekent dat gehele stroomgebieden gezond zijn. Drinkbare rivieren kunnen indicatoren zijn van gezonde manieren van leven. Niet zo lang geleden waren alle rivieren drinkbaar. Nu bijna geen een. Ik geloof dat mensen en ons dagelijks leven hier weer een verschil in kunnen maken. Door te zorgen voor onze rivieren. Ik wil daarbij zoveel mensen betrekken. Om dit te doen loop ik langs rivieren, van bron tot monding naar de zee. Het verbinden van bron naar zee betekent over landgrenzen gaan. Ik start met de rivier de Maas, want in dit stroomgebied ben ik geboren. Ik loop van Frankrijk, door België naar Nederland. Half mei, juni tot half juli 2018. Iedereen in de wereld is dichtbij een rivier of water lichaam. Dus stel je het effect voor als we allemaal zorgdragen. Dit kan door te starten met lopen. Of te zwemmen, te kanoën of te zingen. Wat je ook doet, nodig anderen om mee te doen en laat ons weten wat je doet, zodat we deze groep kunnen visualiseren. Mensen die zorgdragen voor rivieren", aldus Li An Phoa in de door Alfa Lee gemaakte film "Drinkbare Rivieren: Drinkbare Maas Wandeling".

In 2017 werd Li An Phoa voor het eerst vermeld in de duurzame top 100 van Trouw. "Li An Phoa won al eerder een prijs van vrouwenblad Viva in de categorie wereldverbeteraars. Ze is een allrounder: universitair docent, onder andere aan Nyenrode, maar als ‘levenskunstenaar’ is ze ook lid van een internationaal ecologisch kunstgezelschap. Ze richtte het Spring College op, een school die ze omschrijft als nomadisch. Rode draad in haar werk is ‘buiten.’ “Het ongezondste wat ik doe tijdens mijn werk, is zitten. Binnen. Achter een laptopscherm”, zei ze tegen Viva. Elke kans die ze krijgt om te wandelen, pakt ze daarom met beide handen aan. Ze zoekt elk jaar een tijd de wildernis op, ze leefde ook al eens vier weken op een rivier. Ze ziet rivieren als indicator voor gezondheid. De Drinkbare Rivier is daarom speerpunt in haar werk. Tijdens haar wandelingen verbindt ze naar eigen zeggen ‘wijsheid van plekken’ met ‘dagelijkse keuzes’, haar woorden voor ecologie en economie. Op het Spring College leren deelnemers over het verband tussen die twee leefsferen. De lessen zijn buiten, want alleen daar kunnen mensen volgens Phoa leren dat alles met alles verbonden is", aldus de omschrijving over Li An Phoa in de duurzame top 100 van Trouw. 

Spreekt het initiatief van Li An Phoa jou aan?! Bezoek dan de website van haar organisatie Drinkable Rivers

Credits: 

Foto: Li An Phoa in de Biesbosch door Henk Ganzeboom
Film: door Alfa Lee
Sluiten