Beweging van collectieve creatie

Provision

Provision

Roemenie (Transsylvanië)

Twee jaar geleden maakte Lars Veraart een bewuste keuze om ‘Stop!’ te zeggen tegen een goed betaalde carrière als dierenarts op het Franse platteland. Hij besloot om niet langer een landbouwsysteem te dienen waar alles draait om geld, maar begon ‘ja!’ te zeggen tegen de echte waarde van mens en natuur.

Lars besloot om met zijn gezin, zijn Amerikaanse vrouw Robyn (psycholoog en muziektherapeut) en vijfjarige zoon Carsten, kleinschalig te gaan boeren in Transsylvanië. Begin 2000 bezocht hij dit gebied voor het eerst. “Een van de laatste regio’s in Europa waar je nog van de natuur en het dorpsleven kan genieten zoals het was in Nederland vijftig tot honderd jaar terug. “Voor het eerst maakte ik kennis met de typisch Roemeense boerenstalletjes. Daar begon ik de verschillen te zien tussen de industriële landbouw in West-Europa en het agro-ecologisch boeren in Roemenië. Boeren met twee tot vijf koeien, een paar varkens en wat kippen. Ik werd geraakt door de liefde van de boer voor hun dieren. Het directe contact, de echte band met alle beesten. Ze eten hun eigen producten, zelf verbouwd op kleine stukjes land. Elke dag ligt er gezond eten op het bord. Ze weten wat ze eten. Ze hoeven daarvoor niet naar de supermarkt te gaan. Nergens in Europa heb ik de mensen zo dicht bij de natuur zien leven en werken. In 2009 kochten we als gezin een traditioneel boerenverblijf in Alunisu, een Roemeens/Hongaars dorp met circa honderd inwoners. Sinds twee jaren wonen en werken we hier en leiden een simpel leven. Hier ervaar ik elke dag wat echte waarde is", aldus Lars Veraart tijdens een interview voor het New Financial Magazine.

Provision

Provision is een initiatief van Lars en zijn vrouw om iedereen die ervoor open staat de mogelijkheid te bieden om te ontdekken en te leren van een dorpsgemeenschap (Alunisu) van kleinschalige traditionele boeren op het platteland van Transsylvanië. Lars is ook op allerlei manieren actief op het gebied van de promotie van agro-ecologie, regionale voedselsystemen, voedselsoevereiniteit, rechtvaardige handels- en landbouwbeleid en landrechten. Op dit moment steekt hij met een groep gelijkgestemde mensen veel tijd en aandacht in de oprichting van een landtrust om land, aarde en natuur, te beschermen, en de toegankelijkheid tot grond om kleinschalig te boeren te vergroten.

Bezoek hier de website van Provision.

Lees hier het volledige interview met Lars Veraart, in gesprek met Ivo Valkenburg, tevens actief binnen Nederland Bewust Anders.

Sluiten